Behöver du stanna upp då och då och pausa? Vad tycker du själv?
Jag vet att jag hade behövt lära mig den konsten tidigare, saken var den att jag visste inte ens att jag hade ett behov av det. Dels fanns inte insikten om behovet och hade jag blivit medveten om behovet så tror jag inte att jag hade vetat vart jag skulle vända mig för att ta reda på hur jag skulle göra.
Det var då, mycket vatten har runnit under broarna sen dess och nu vet vi mer om hur vi gör för att ta hand om oss även på den fronten. Tittar du på tidningshyllan i matvaruaffären idag så är mer och mer vanligt med artiklar om ”hur du varvar ner”, ”vad gör mindfulness”, samt hur du gör för att ta bättre hand om kropp och själ. Det i sig är fantastiskt bra tycker jag. Vi blir mer medvetna. Kanon.
Men gör vi det oftare? Eller är det bara en sak till som vi numera vet att vi ”borde göra”?
Har du sökt dig till det här blogginlägget så gissar jag att ämnet är något som intresserar dig av olika anledningar, antingen vill du veta vad du kan göra för att du vill göra nåt annorlunda, eller så vill du kanske läsa vad jag kan komma med. Jag gissar att du förmodligen i alla fall vill göra mer av något du redan gör som du känner är bra för dig, eller vill påbörja något som du vill veta mer om. Eller så är du skeptisk till hela det där pausandet, välkommen även till dig.
Låt mig börja med de positiva effekterna regelbundna pauser kan ge samt vad som händer med oss när vi pausar regelbundet. För liksom så mycket annat så krävs det även här en regelbundenhet över tid för att kunna mäta och känna av positiva effekter. Men det tror jag du redan är med på.
Låt mig bara först göra en parentes och förklara vad det är jag menar med ordet pausa; jag menar olika sätt för att få hjärnan att vila. Ge hjärnan återhämtning genom att låta den fokusera på en sak ett tag, kapa bort bruset. Vi vet att rörelse är fantastiskt för oss och även det något som hjärnan behöver och mår mycket bra av men denna typen av paus som jag menar är att låta hjärnan vila, fokusera på varandet och inte på att göra något alls egentligen.
Det du först och främst gör genom att ge din hjärna hjärn-vila är bättre förutsättningar till är att säkerställa hjärnans kapacitet att utföra de uppgifter du vill eller behöver fokusera dig på efter pausen. Alltså att kunna vara så produktiv och fokuserad som du kan vara utvilad. Du ökar din koncentrationsförmåga och ökar din förmåga att ta klokare beslut. Din kreativa förmåga ökar liksom din effektivitet och produktivitet. Låter det bra?
Forskning visar också att, om man ser till gruppdynamiken på ett företag, att arbetsgrupper där man har arbetat med att ta regelbundna pauser upplever ett mer omtänksamt klimat där man bryr sig mer om och lyssnar mer till sina kollegor. Det finns en ökad glädje på arbetsplatsen och antalet konflikter minskar. Man har även kunnat visa på att företaget kan spara pengar genom att antalet sjukskrivningstimmar på arbetsplatsen minskar.
Det som händer i dig när du stannar upp och pausar är att ditt system blir lugnare och du blir mer medveten om ditt inre tempo. Genom att ta regelbundna pauser reducerar du stresshormoner i din kropp och ditt parasympatiska nervsystem kopplas på. Det här återhämtningssystemet hjälper våra läkningsprocesser i kroppen, boostar vårt immunförsvar och aktiverar vår matsmältning bland annat. Det här lugn-och-ro systemet gör också att det utsöndras må-bra-hormoner (oxytocin) istället för de stresshormoner du kanske haft i din kropp innan och du känner dig lugnare, gladare och mer närvarande.
På sikt lär du dig att kontrollera ditt inre tempo genom att bli mer medveten om hur du fungerar och reagerar i olika situationer. Desto mer du övar i att vara stilla blir du också mer bekväm med att vara lugn, övning ger färdighet som vi vet, så du behöver inte längre stress för att känna dig levande. Du kommer förmodligen även kunna plocka fram det där lugna ”klartänkta” beteendet när det som bäst behövs.
Hur gör man då?
Jag skrev ovan att det handlar om varandet och inte görandet, men det är inte helt riktigt sant. Det är inte meningen att du ska checka ut helt och hållet och somna eller vara helt apatisk, rätt typ av återhämtning och paus handlar om att vara aktiv i ditt pausande. Det handlar om att vara aktiv i nuet, aktiv med det du upplever via dina sinnen. Din uppmärksamhet vilar i dina upplevelser. Alla dina sinnen har med nuet att göra och genom att observera vad du upplever genom dina sinnen övar du dig i att vara mer här och nu. Fint va. Vänta det kommer mer.
Den här typen av pauser tar ingen energi från oss utan många upplever tvärtom att det genererar mer energi efter en paus-övning. Och det ger även din hjärna den hjärn-vilan den behöver för att fortsätta vara klar och fokuserad när du är klar.
Det handlar alltså inte om att pausa från arbetsuppgiften du gör och scrolla igenom ditt Instagram-eller Facebookflöde en stund. Det ger inte din hjärna vila. Visst, det kan vara avslappnande i all ära och det är skönt att tänka på nåt annat en stund, att göra något annat. MEN den typen av paus och återhämtning jag pratar inkluderar INTE ytterligare intryck till ditt system.
Vill du ha tips på olika övningar du kan använda dig av är du välkommen att kolla in min 21-dagarsutmaning i att ta pauser på FB, klicka här så kommer du till den gruppen, varmt välkommen att prova på.
TIPS PÅ ÖVNING
En övning du kan göra här och nu är att sätta klockan på 2 minuter, blunda och fokusera dig på ditt andetag under den tiden. Är det svårt? Det är helt ok. Vill du ha något att hålla ditt fokus på, förutom att fokusera på andetaget, kan ett tips vara att trycka på en tangent på din dator vid varje andetag, alternativ att upprepa inom dig själv vilket andetag i ordningen du är på. Testa det som funkar för dig.
Lycka till!
Jag tror att det absolut bästa bara är att testa själv, och se vad som händer. Vad är jobbigt, hur kan du övervinna det? Mäta dina framsteg genom att känna efter hur dina dagar känns och hur det känns efter några veckor (för ge det några veckor innan du utvärderar). Kanske är det till och med så att om du fortsätter ett tag att du känner dig både lugnare, mer effektiv, har ett ökat fokus och känner dig gladare och friskare. Bara du kan veta om du provar. Vad har du att förlora? Egentligen?
Det blev ett långt inlägg om något som jag verkligen vet kan börja förändra mångas liv i det lilla.
Nu vet du mer, hoppas jag.....
Är du redo att testa?
Är det så att du känner att du vill ha hjälp på vägen, alla behöver vi en hjälpande hand ibland alternativt någon som pekar ut riktningen om man känner att man är under vattenytan eller inte kommer igång? Kontakta mig för ett individuellt samtal så tar vi det utifrån där du är idag. Jag hjälper dig att komma upp ovan vattenytan, att peka ut riktningen (utifrån det du känner att du behöver) samt vrida och vända på ditt perspektiv på livet. Boka in ett samtal redan idag. Jag nås på kontakt@halsainuet.se
Vill du lära dig mer om mindfulness och är redo att investera i dig själv så har jag två nya mindfulnesskurser som startar nu under hösten. Du läser mer om dem här.