För ett tag sen ställde jag frågan ”vad skulle du vilja att jag skrev om”, ett förslag som kom var hur man gör för att hålla fast vid det nya man lär sig efter ett utmattningssyndrom. För förhoppningsvis gör du förändringar som du vill hålla, förändringar som du mår bra av. Så att allt det jobbiga med en utmattning ändå skapar ett syfte; nämligen att du lär dig att göra annorlunda.
Det är lätt att falla tillbaka, gå in i gamla vanor, för du har oftast samma omgivning runtomkring dig, samma arbetsplats där du ska rehabiliteras och samma kollegor och vänner. Det är svårt att stå på sig i det man vet man mår bra av och inte falla tillbaka till gamla mönster.
Flera frågor, svåra frågor, och det finns självklart inte bara ett svar. Men jag ska filosofera kring det hela utifrån min erfarenhet.
För det första: det finns ingen rak väg framåt. Aldrig.
När man drabbats av något tungt så är det svårt att hitta viljan att förändra sitt liv och sitt beteende utan att man accepterat att man har hamnat där man har hamnat. Så någonstans behöver acceptans vara det första steget. Och acceptans är inget som kan forceras fram, hur mycket man än uttrycker det för sig själv och andra så tror jag att du själv märker när du accepterat situationen. Det liksom nästan känns fysiskt i kroppen och hela ditt väsen.
Sen handlar det om det som det alltid gör när det gäller att skapa nya vanor; det måste finnas en vilja att förändra. En vilja att må bättre, en vilja att inte falla dit igen, en vilja att lära sig mer om sig själv, att lära sig av sina misstag och hur jag kan göra för att må bättre, mitt bästa jag. Den viljan går tyvärr inte heller att forcera, enligt min åsikt. Det spelar liksom ingen roll hur mycket personer i din omgivning berättar för dig vad du ska göra och vad du kan må bra av att göra om det inte finns någon vilja i dig att göra det. Du kan inte hjälpa någon som inte vill bli hjälpt.
Steg tre efter att acceptansen har landat, viljan finns, då är det tyvärr bara tid och hårt jobb som håller i längden. Ge sig tid, det går inte att stressa eller pressa fram en återhämtning från ett utmattningssyndrom. Det går bara inte. Sen handlar det om att i allt det här ge sig själv vänlighet och kärlek. Våga lita på att du läker även om det går långsamt. Kanske jämföra genom att skriva dagbok och gå tillbaka i tid för att peppa sig själv, och då snackar vi inte en vecka eller två utan kanske ett halvår eller ett år.
Sen kommer det komma dalar, det kommer komma bakslag – som med allt när man lär sig nåt nytt. Kan man då med vänlighet mot sig själv se det för det det faktiskt är; endast något du inte har lärt dig ordentligt än, något du behöver lära dig mer om, så kanske du även kan se det som ett sätt att faktiskt lära dig mer om dig själv snarare än att det är ett bakslag.
Det handlar inte om att komma tillbaka. Det handlar aldrig om att komma tillbaka. För där mådde du ju förmodligen inte bra. Det var ju där du blev sjuk i första läget.
Omgivningen älskar att ställa frågan när man väl börjar jobba och ser frisk ut igen ”är du tillbaka nu”? På den frågan brukar jag alltid svara ”jag ska aldrig tillbaka, jag arbetar framåt och just nu mår jag bra”. Ställ gärna om frågan igen i morgon 😊
Det handlar om att hitta ett sätt att må bra, som funkar för dig i längden. Strävar man efter att vara exakt samma person som innan, prestera likadant på jobbet och hemma, jobba lika mycket, då behöver man ta sig en funderare. Det kanske är så att du behöver arbeta fram en ny "målbild" för dig själv som är anpassad till dig och inte utifrån orimliga krav. Återigen; det var ju där du blev sjuk, så hur fungerade det för dig förra gången?
När acceptans kommit, viljan finns, vänligheten mot dig själv att det tar tid – finns. Ja, då finns jag där och många med mig, som vet vad det handlar om, som arbetar med det dagligen och som faktiskt hjälper dig att fortsätta med det du vet du mår bra av. Och vet du inte vad det är, ja då finns vi där för att finna vad det kan vara. Man behöver inte göra det själv.
Det handlar, som jag ser det, att ändra ditt beteende och förmodligen göra en livsomställning i det. Att hitta saker som du inspireras av, som du kanske kan arbeta med. Eller att faktiskt börja säga nej till saker, och sätta dig själv i första rum. Det är en hel del jobbiga förändringar som behöver till för att du ska hålla i längden.
Det handlar om att komma ihåg varifrån man kom, vad som har varit och vad som inte funkade. Med andra ord varför du gör alla de här förändringarna. Ditt varför.
Nu har du möjlighet att skapa en bättre version av dig själv. Och det handlar oftast om att lyssna på vad just du behöver.
PÅ TISDAG DEN 23 OKTOBER STARTAR JAG IGÅNG HÖSTENS SISTA MINDFULNESSKURS. Mindfulness har vid flertalet tillfällen visat vara ett fantastiskt verktyg vid återhämtning av ett utmattningssyndrom. Du lär dig hur du kan förhålla dig till din vardag och blir mer medveten om dina beteenden och dina mönster.