Return to site

Lura din hjärna

· Personlig utveckling,Insikter

Vår hjärna gillar enkla saker, den gillar vår autopilot, där vi gör saker utan att tänka, den gillar att göra det du alltid har gjort och tänka det du alltid har tänkt. Hjärnan loopar gärna in på samma saker om och om igen, för att det är lätt. Då tar det inte onödig energi. Att lära sig nya saker tar energi, vårt fokus tar energi, därför har vi även ibland svårt för att skapa nya vanor, det tar mer energi av oss än vad hjärnan gillar. Det säger inte att det inte går och det tror jag även att du är väl medveten om.

Jag pratar ofta om att tankar väldigt sällan är sanning, ändå krånglar de till oss massor för oss. Skapar en syn på världen och vår omgivning som inte är sanning, men som vi tror är sann. Enkla hjälpmedel kan då vara att ifrågasätta sina egna tankar med frågor, ex ”är allt detta jag tänker ens sant?”. ”Vad är det jag vet i allt det här?”.

Hjärnan tror stenhårt på att det vi tänker är sanning, det är även därför vår kropp reagerar som vi gör även om tankarna inte är sanna. Låt mig ge ett exempel; när du sitter och tittar på en skrämmande film så reagerar kroppen med att pulsen går upp och du får en känsla i kroppen av rädsla. Det är hjärnan som drar igång flykt-systemet bara för att den tror att du är hotad, även om du inte är det. Du sitter ju bara och kollar på en film och kanske tänker att filmen är läskig.

Med vetskap om att hjärnan påverkar vår kropp utifrån vad våra tankar, trots att dessa tankar oftast är långt ifrån sanna saker, så går det ju även att använda det till sin fördel. För hjärnan är inte så smart i detta läget.

Tänk om exempelvis istället för att tänka negativa tankar så kan du mata dig med positiva tankar, affirmationer, låta hjärnan gå igång på positiva tankar. Hur tror du att det skulle få dig att må.

Det vi fokuserar på får vi mer av, det expanderar i vår kropp och i våra tankar.

Så tänk om du i stället för att fokusera på att du har så lite tid skulle vända på det. Börja säga till dig själv ”Tack för all tid jag har i mitt liv, i mina dagar”. Bara prova, vad tror du kan komma att hända? Kanske ingenting, eller så kanske det påverkar din upplevelse av din tid.

Om du tycker att en uppgift är tråkig eller att du ska ha ett möte eller ett samtal som du inte är direkt pepp över, tänk om du redan på morgonen inför detta skulle ställa dig själv frågor så som ”Hur skulle jag kunna göra detta med mer lätthet, mer glädje?” ”Hur kul skulle jag kunna ha idag när jag ska…..”

Hjärnan ändrar sitt fokus, från det negativa till vad som skulle kunna vara roligt i stället. Du öppnar även upp till mer positiv energi i det hela. Du förändrar din situation och ditt tänkande genom att ställa frågor.

Genom att ställa dig själv frågan ”Hur skulle jag vilja att det var?” och suga på den, våga och tillåta dig själv att drömma så öppnar du även upp andra vägar för hjärnan, bortanför autopiloten. Du skapar en syn på din situation som är utanför autopiloten och som sträcker sig vidare bortanför ”problemet” som du skapat för dig själv. Det finns en väg vidare. Skapar en väg vidare.

Om du inte definierar ett problem som ett problem, vad är det då? Lek med den tanken.

Så det går att påverka vårt mående bara genom att vrida lite på perspektivet, genom frågor, genom andra medvetna tankar.

Med det sagt så är det inte så att vi alltid ska programmera bort oss och vårt mående. Jag säger inte att du på något sätt ska förminska det du känner eller det du upplever. Det är ok att må dåligt eller känna att det suger, vad det nu än är.

Men det är när du har dragit på dig en offerkofta och medvetet eller omedvetet väljer att vara i det där du inte mår bra, När du själv har blivit medveten om att du inte mår bra där och inte vill vara kvar i det. Det är då du kan börja skapa, och faktiskt påverka ditt mående.

Att välja att fokusera på något annorlunda gentemot det du gjort där du inte mår bra.

Hur skulle det vara? Tänk om det är möjligt?

Prova…….

Med värme

Rebecca