Vi går snart in i den månad som många upplever som den mest stressande på hela året. To-do-listan är enorm och som mamma, pappa, släkting, vän förväntas man göra och hinna med en mängd olika saker innan det tillslut är dags att ta en lugn jul. Eller? Lugn?
Lugnet under julen som du längtat efter sen sista dagen på semestern i somras infinner sig aldrig. Den inre stressen är för stor. Alla förväntningar från alla håll, inte minst från oss själva, ska uppfyllas, släktingar ska träffas, traditioner ska hållas. De där lediga dagarna blir långt ifrån det lugnet som du kanske hade hoppats på och snart är det dags att ta tag i alla nyårslöftena och återgå till jobb igen i början av januari.
Tänk om du faktiskt skulle kunna påverka din upplevelse inför och under juletiden?
Tänk om din inställning och dina förberedelser faktiskt skulle kunna påverka och leda till att du får en lugn och mysig jul? Tänk om du genom att ta dig tid att reflektera redan nu skulle kunna minska din upplevda stress inför och under julen? Känns det bra?
Jag utger mig inte för att ha någon universallösning på julstressen, men under tre blogginlägg framöver hoppas jag på att kunna ge dig några små hjälpmedel (om du väljer att använda dig av dem) för att du ska kunna uppleva ett ökat lugn under december månad. Ta till dig det du tycker känns bra för dig. Skriv gärna till mig i januari om du tyckte att något av de tipsen jag skriver om nedan fungerade för dig. Det hade varit jätteroligt att få läsa om.
Vad göra?
Det första du kan göra för att ta kontroll över din december är att se över din to-do-lista.
Jag vet av egen erfarenhet att redan här kan man göra förändringar. Tidigare år har jag bara låtit december löpa på och jag har anpassat mig, halkat med av bara farten och tagit tag i saker vartefter de har uppkommit. Det har lett till en stress då känslan av kontroll har uteblivit. Så, genom att se över de saker som du förmodligen redan nu vet ska komma, samt saker du vill hinna med, infinner sig en känsla av kontroll och med det mindre upplevd stress.
- Skriv ner allt som finns på din lista att göra innan jul. Det du vill göra (det som känns viktigt för dig) och det du känner att du måste göra, allt från julklappsinköp till tvätta fönster. Du förstår nog vad jag menar.
- Titta nu på din lista. Reflektera en stund. Känns den lång? Genomförbar? Var medveten om känslan som uppstår. Känns den överrumplande lång, kom ihåg det när det sen är dags för att prioritera. Känns den helt ok, bra, kom ihåg den känslan.
- Nu är det dags att värdera de olika sakerna som du har skrivit ner. Använd siffror om du vill, kanske 1-5, eller bara stryk under det som känns viktigast. Tänk också efter vad som är viktigt för dig. Jul ska ju ändå handla om glädje, eller hur? Hade du en överrumplande lång lista så tror jag att långt ifrån alla punkter är lika viktiga, sålla och ta fram det som är viktigast. Hade du en känsla av ”helt ok” så kanske du inte behöver sålla lika flitigt.
- Nu har du fått fram de punkter på din lista som är viktigast.
- Ta nu fram din kalender och se över de veckorna du har fram till jul och under jul. Oftast brukar man här (i alla fall jag) få en liten panikkänsla över att veckorna är så få innan julen faktiskt infinner sig. Var nu realistisk även här när du ger dig själv en överblick över hur många dagar du faktiskt har att spela på. Skapa exempelvis utrymme för oväntade saker som du tror kan uppkomma, kanske en liten arbetstopp på jobbet eller något annat. Här gäller det även att komma ihåg att det kommer ett julfirande på förskolan, du kommer vara trött efter julfesten på jobbet, mm.
- Hur kan du disponera din tid? Dagarna som är kvar i kalendern efter ovanstående punkt är de dagarna du har till ditt förfogande för att göra de saker som står som viktiga på din to-do-list. Känns det rimligt? Realistiskt? Får du här en känsla av orimlighet, lyssna då på den känslan. Då är det återigen dags att gå igenom vad som verkligen är viktigt för dig och faktiskt rensa bort saker från listan.
Övningen ovan handlar om att få den faktiska, praktiska bilden av vad du har att göra till jul att bli så lik den verklighet du lever i, alltså den tid du har till ditt förfogande, som möjligt. Ju mer realistisk din to-do-lista är, ju mer likt verkligheten den är – alltså genomförbar – desto mindre stress kommer du uppleva.
Var snäll
Glöm inte att vara snäll mot dig själv i allt detta. Jag har exempelvis en tendens att vara överoptimistisk när det gäller den tid jag har till mitt förfogande vilket ibland leder till en stress i slutändan för att hinna med allt. Var medveten om hur du fungerar och ta med det i din planering. I mitt fall kanske jag exempelvis medvetet ska skära bort fler punkter än vad jag själv tror.
Ibland, och inte helt ovanligt, tillkommer alla de saker som omgivningen förväntar dig att göra. Barnens förväntningar på vad som ska hända inför jul, släktingars förväntningar över vad du ska göra, mm. Kanske är det så att hälften av de saker du skrev på din lista i början är saker som du inte själv känner är så viktigt men som du tror dig veta är viktigt för omgivningen? Hur man kan hantera detta kan du läsa mer om i nästa inlägg, so stay tuned.
Lycka till med ovanstående övning. Ge dig själv lite tid att stanna upp och faktiskt påverka din upplevda stress inför julen. Det går!
Jag önskar dig en lugn december där du är föraren och du väljer vad som är viktigt för dig.
Att dela är omtanke
Det här kan vara just vad någon av dina vänner behöver läsa idag. Att dela är omtanke! Du delar enkelt texten med hjälp av sociala medier-knapparna längre ner på sidan.